Ideeën

Een bijzondere vorm van poëzie is de 160. Deze dichtvorm is ontstaan door sms, in een sms’je mag je immers precies 160 tekens plaatsen inclusief de spaties. De website precies 160 verzamelt gedichten die precies 160 tekens bevatten, er worden tips gegeven, lessuggesties en je kunt gedichten van 160 tekens inzenden.
Extra dicht
tip

Op Dichtvorm staan filmpjes die geïnspireerd zijn op een aantal klassieke en een aantal moderne gedichten. De filmpjes zijn divers van stijl en duren ongeveer twee minuten. Een mooi vertrekpunt om zelf met een digitale camera filmpjes te gaan maken bij gedichten. De site biedt de mogelijkheid om een lespakket aan te vragen.

De axenroos als rode draad in kinderboekenweek activiteiten

De kinderboekenweek 2008 staat in het teken van poëzie. Dat is een mooi onderwerp, maar voor leerkrachten is het geen gemakkelijk thema om daar in de klas ruim een week uitgebreid mee te werken. Poëzie is door haar aard vaak vluchtig en abstract.
Leerkrachten willen graag klinkende thema’s waar ze in geuren en kleuren over kunnen vertellen en die ze op een educatieve en boeiende wijze zichtbaar en tastbaar kunnen maken voor zowel jongere als oudere basisschoolleerlingen. Soms werkt het goed om een thema scherp af te bakenen om mooie rode draad door de verschillende kinderboekenweekactiviteiten in de acht groepen te kunnen laten lopen.
Dit jaar is ervoor gekozen om het werkboek van de kinderboekenweek te baseren op de zogeheten axenroos omdat vele activiteiten in de klas rond dit verbindende model kunnen worden gestructureerd. De axenroos is een prachtige manier om gedragingen van mensen te ordenen. De kracht van het systeem ligt in de eenvoud en de veelzijdigheid. Zelfs kleuters kunnen de axenroos begrijpen doordat de interactie tussen mensen wordt getypeerd door tien bekende dieren: leeuw, kameel, bever, poes, pauw, wasbeer, havik, steenbok, uil en schildpad.
external image axenroos.JPG
external image axenroos.JPG